Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 – persbijeenkomst Amsterdam 28 november 2014

[Philip van den Berg] Aan de Keizersgracht 220 te Amsterdam bevindt zich naar verluidt de oudste neogotische kerk van Nederland, in 1852-1854 naar een ontwerp van Theo Molkenboer gebouwd voor de paters Redemptoristen en gewijd aan Onze Lieve Vrouwe. Op de bovenste galerij achter de kerkruimte vinden we het Rettlar-Maarschalkerweerd-orgel (1863), in 1886 gerestaureerd en gewijzigd door Maarschalkerweerd & Zoon en in 1903 door dezelfde orgelmaker gepneumatiseerd, gesplitst en uitgebreid.

IMG_5034 IMG_5045 IMG_5052

In het Ontmoetingscentrum naast de kerk vond 28 november 2014 een enerverende persbijeenkomst plaats georganiseerd door de Stichting Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 met vertegenwoordigers van de landelijke orgelmedia. Philip van den Berg en Cintha de Vreede presenteerden eerst de vorderingen van het project en de marketing-communicatie-activiteiten, waarna in een werksessie verdere ideeën werden uitgewerkt en afspraken tot samenwerking werden gemaakt.

IMG_5062_v2

Tussen beide sessies door en onder de plechtige mis na afloop liet de vaste organist Erik-Jan Eradus het orgel op indrukwekkende wijze horen met werken van Guillain, Dubois, Guilmant en laat-romantische improvisaties. Vooral de laatste laatste categorie maakt grote indruk: het voorspel met de grondstemmen bevatte Vièrne-achtige elementen en een breed maar ingehouden crescendo en decrescendo, in het Offertorium hoorden we het hele fluitenpalet met Duruflé-achtige cadenzen en een achtvoets thema in de bas en het uitbreide Communio veel Voix célèstes paste geheel in de sfeer van het fraaie kerkgebouw en de mis. Het welkomswoord van de pastor over de bijeenkomst ten behoeve van het Michaël Maarschakerweerd Herdenkingsjaar 2015, alsmede z’n preek over het gebruiken van onze zintuigen, met name het gehoor, om zo de Schepper te eren en dichter tot Hem te naderen, completeerden het geheel. Ondestaande videostills geven een bijzondere indruk van een bijzondere kerk.

still_28Nov_01 still_28Nov_02 still_28Nov_09 still_28Nov_04 still_28Nov_13 still_28Nov_08 still_28Nov_06

foto’s: Philip van den Berg – mogen met  bronvermelding worden gebruikt

www.maarschalkerweerd.info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s