Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 – informatiebijeenkomst Zwolle/Rotterdam 29 november 2014

IMG_5114 IMG_5089 IMG_5091

[Philip van den Berg] Op zaterdag 29 november kwamen vertegenwoordigers van verschillende kerken met Maarschalkerweerd-orgels bij elkaar voor een informatiebijeenkomst over het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 en het organiseren van orgelconcerten en evenementen rond hun orgel. In twee identieke sessie, ‘s ochtends in de O.L.V. Kerk te Zwolle en ‘s middags in de Lambertuskerk te Rotterdam (foto) presenteerde Philip van den Berg de doelstelling, opzet en vorderingen van het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 en gaf marketing-communicatiespecialist Cintha de Vrede een uitgebreide instructie, hoe zo effectief mogelijk een concert op te zetten. Deze bestond uit een overzicht van mogelijke evenementvormen (orgelconcert, koorconcert, excursie, etc.), tips hoe en wanneer de pers en sponsors te benaderen, een to-do-list, een volledig draaiboek, en een online mediaoverzicht. Daarbij legde zij de nadruk op een tijdige en volledige planning (zie de twee rechter foto’s; haar presentatie is op aanvraag beschikbaar). Tussen de bedrijven door werden beide fraaie orgels uitbreid gedemonsteerd, waarover hieronder meer.

IMG_5102 IMG_5101 IMG_5107

Onder het toeziend oog van Gerard Keilholtz demonstreerde Gijs van Schoonhoven ‘s ochtends als een waar schilder het uitgebreide klankenpallet van het Maarschalkerweerd-orgel (1896) in de O.L.V. basiliek te Zwolle met een uitgebreide improvisatie over het in de Adventstijd zo passende ‘Nun komm der Heiden Heiland’.

IMG_5122 IMG_5118 IMG_5127

‘s Middags was het de beurt aan Erik Koevoets die met werken van Vièrne, Demessieux, Bach, Widor, en Franck de enorme veelzijdigheid en poëtische zeggingskracht van het Maarschalkerweerd-orgel (1900) in de aan St. Lambertus gewijde parochiekerk te Rotterdam-Kralingen magistraal tot uitdrukking bracht.

still_29Nov_b_04 still_29Nov_b_05b still_29Nov_b_09

Enige videostills van het mooie plafond en de blik op het altaar van de St. Lambertuskerk.

www.maarschalkerweerd.info

foto’s: Philip van den Berg – mogen met  bronvermelding worden gebruikt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s